04-07-2024
DIN Forsyning deltager i tre udviklingsprojekter i vandsektoren
VUDP støtter hvert år udviklingsprojekter i vandsektoren, og vi er stolte af i år at være med i tre VUDP-projekter, som alle handler om uønskede stoffer hhv. i drikkevand og regnvand.
Påvirker UV-desinfektion drikkevandskvaliteten?
Det har geolog i DIN Forsyning, Søren Tygesen sat sig for at undersøge. På mange vandværker bruges UV-behandling, men en analyse tyder på, at der ved UV-behandling dannes en række nye, stoffer, der kan være uønskede. I projektet benyttes NTA (non target analysis) som analysemetode, som bredt måler for stoffer, man ikke vidste, man ledte efter.
Foruden DIN Forsyning deltager DTU Sustain, Novafos, HOFOR og TREFOR. Der skal tages prøver fra syv vandværker, som repræsenterer forskellige vandtyper og UV-anlæg. Projektet, der løber fra medio 2024 til primo 2026, modtager 1.245 mio. kr i støtte.
Medicinrester i drikkevand
Dette projekt benytter også NTA-metoden men undersøger i stedet medicinrester i drikkevand. Analyser har påvist et stort antal miljøfremmede og forurenende organiske stoffer i grundvand og drikkevand, såsom medicin- og pesticidrester, industrikemikalier og PFAS – dog i meget lave koncentrationer. Projektet undersøger, hvordan drikkevand kan risikovurderes, når der er en række forskellige miljøfremmede stoffer til stede samtidig.
Projektet har desuden fokus på forskellige renseteknologier, og der skal gennemføres forsøg med rensning af udvalgte medicinrester på tre typer af anlæg; aktivt kul, membranfiltrering og avancerede oxidationsprocesser.
Med i projektgruppen er DTU, HOFOR, Novafos, DIN Forsyning, Trefor, VandCenter Syd, Aalborg Forsyning, Aarhus Vand, FORS og Frederiksberg Forsyning. Miljøstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed deltager i en følgegruppe.
Projektet støttes med 1,2 mio. kr og forventes afsluttet oktober 2025.
Miljøfremmede stoffer i regnvand
Regnvand kan indeholde forskellige miljøfremmede stoffer, som vi ikke ønsker at lede ud i naturen igen i forbindelse med klimatilpasning. Men hvordan ved vi, hvilke stoffer regnvandet indeholder?
Ti forsyninger og to kommuner er gået sammen om at skabe et stærkt værktøj til vurdering af, hvilke uønskede stoffer og koncentrationer der kan være i regnvand fra en bestemt type område (fx bolig eller industri).
Vi bidrager med data og med at involvere kommuner og andre forsyningsselskaber ift. både data, kendskab og opbakning til værktøjet.
I sidste ende handler det om at kunne begrænse udledning af uønskede stoffer, så derfor vil projektet også give anbefalinger til strategier for håndtering og rensning.
Deltagere: HOFOR, Arwos, VandCenter Syd, Samn Forsyning, DIN Forsyning, Novafos, Energi Viborg, FORS, Envafors, Aarhus Vand, Odense Kommune, Københavns Kommune og DHI.
Projektet støttes med 560.000 kr og løber til maj 2025.