Selvbetjening

14-02-2023

DIN Forsynings kunder er blevet gode til at sænke temperaturen

Der har det seneste år har været stort fokus på at spare på energien ved at slukke lyset og sænke temperaturen. En anden energibesparelse har fået knapt så meget opmærksomhed, men nu er er der ros fra DIN Forsyning til alle de kunder, der har hjulpet med til at sænke returtemperaturen i fjernvarmenettet. Returtemperaturen er den temperatur, vandet i fjernvarmenettet har, når det løber tilbage fra kunden til fjernvarmeværket. Siden 2016 er den gennemsnitlige returtemperatur sænket fra 39,9 til 35,9 grader. I januar 2023 har returtemperaturen været rekordlav, nemlig 34,4 grader.

”Det er imponerende flot”, siger Thomas Bornhøft, som er Genbrugs- og distributionschef i DIN Forsyning. ”Tallene fortæller deres eget tydelige sprog: vi er simpelthen lykkedes med at få fokus på, at det er kundernes installationer, der afgør, hvor fornuftigt varmen bliver brugt, så vi ikke spilder energi”.

Kundernes varmeinstallationer
DIN Forsyning har i de seks år holdt skarpt øje med temperaturen hos varmekunderne, og i de tilfælde, hvor temperaturen overskrider 41 grader, sender forsyningsselskabet et brev, hvor kunden opfordres til at få kigget på installationerne i huset. Varmeanlægget skal nemlig være indstillet korrekt for at kunne udnytte varmen effektivt.

Siden 2019 har kunderne også kunne mærke på deres regninger, hvor på termometeret, returvarmen har ligget. Her indførte DIN Forsyning den såkaldte motivationstarif, som i 2023 belønner kunder med en returtemperatur på under 30 grader, mens de kunder, der slet ikke udnytter energien i varmen og har en returtemperatur på over 41 grader, får en merudgift.

Det store arbejde med at få sænket returtemperaturen handler om ikke at spilde dyrebare ressourcer, men økonomien spiller også en central rolle, fortæller Thomas Bornhøft: ”Når returvandet er kølet godt af, giver det en række fordele, som i sidste ende giver mulighed for lavere priser for vores kunder. Det drejer sig bl.a. om mindre varmetab i ledningsnettet, lavere udgifter til pumpning af vand rundt i ledningsnettet, og samtidig er behovet for udbygning af fjernvarmenettet med større rør ikke så stort”.

Thomas Bornhøft er glad for resultatet, men arbejdet med at sænke returtemperaturen fortsætter:
”Vi er ikke Danmarksmestre på returtemperatur endnu, men vi kan se, at vores indsats bærer frugt”.

Nye muligheder
Den sænkede returtemperatur giver DIN Forsyning nye muligheder – muligheder, som går hånd i hånd med tankerne bag Fremtidens Fjernvarme: ”Vi kigger nu på, hvordan vi stille og roligt kan sænke fremløbstemperaturen. I vores nye pumpe- og fordelingscentral, ’Ny Krone’ har vi fire strenge, som giver mulighed for at differentiere temperaturen på det vand, vi sender ud til kunderne. Der er fx ikke samme behov for ekstremt varmt vand til dem, der bor tæt på, som der er til dem, der bor så langt væk, at varmetabet i nettet er større. Når man sænker fremløbstemperaturen, er der virkelig mulighed for at spare energi, og det er til gavn for både vores kunders økonomi og for klimaet”, slutter Thomas Bornhøft.

Vent venligst...