Selvbetjening

23-04-2025

Indsamling af tekstilaffald er en succes

I 2023 introducerede vi vores affalds- og genbrugskunder for den nye affaldstype ’tekstilaffald’. Siden har kunderne afleveret tonsvis af tekstilaffald både ved husstanden og på vores fem genbrugspladser i Varde. Nu finjusterer vi ordningen, så der med kundernes hjælp kan komme endnu mere genanvendelse ud af tekstilaffaldet.

Fokus på tekstilernes levetid

Tekstilproduktion er en af verdens mest ressourcekrævende sektorer med et stort forbrug af bl.a. vand og kemikalier. Som forsyningsselskab spiller vi en central rolle i at sikre, at tøj og tekstiler får den længst mulige levetid og i sidste ende bliver genanvendt. Og efter knap to års indsamling af tekstilaffald tyder meget på, at det er noget, der også ligger vores affalds- og genbrugskunder på sinde:

"Det har været en fornøjelse at se, hvor engagerede vores kunder er, og hvor flittige de er til at aflevere deres tekstilaffald hos os. Nu tager vi næste skridt og justerer ordningen for at sikre, at vi får endnu mere ud af tekstilaffaldet – og det kan vi kun gøre i tæt samarbejde med vores kunder”, siger Jens Stræde Bondesen, der er driftsleder for genbrug i DIN Forsyning.

Kun en lille del af tekstilaffaldet genanvendes

Mængderne af indleveret tekstilaffald fejler ikke noget. Alene i 2024 blev der afleveret og indsamlet 211 tons, hvoraf de 186 tons er indsamlet på genbrugspladserne. En udfordring, der til gengæld er til at tage og føle på, og som i øvrigt er generel for alle aftagere af tekstilaffald, er, at det ikke er alt tekstilaffaldet, der kan genanvendes eller genbruges – f.eks. pga. tekstilernes sammensætning eller tilstand. Helt konkret kan vi i dag genbruge eller genanvende ca. 53 % af det indleverede tekstilaffald – resten sendes til afbrænding.

Ifølge Jens Stræde Bondesen er det dog ikke noget, man skal lade sig slå ud af:

”Selvom det på mange måder er ærgerligt, at man ikke kan genanvende mere, ser vi sådan på det, at selve indsamlingen er et vigtigt første skridt i den rigtige retning. Med den udvikling, vi ser på området lige nu, tror jeg fuldt og fast på, at vi nok skal få endnu mere ud af tekstilaffaldet på længere sigt – men det kræver tålmodighed”, forklarer han.

Fælles indsats skal sikre bedre genanvendelse

Kigger man nærmere på de tekstiler, vi indsamlede i Varde Kommune i 2024, er der to primære udfordringer: I gennemsnit er ca. 12 % af det indsamlede tøj vådt eller muggent og ca. 11 % genbrugsegnet og burde derfor i stedet være sendt til genbrug. Det har vi besluttet at gøre noget ved, og nu beder vi kunderne om hjælp med at finjustere deres ellers store og gode indsats:

”Vi er heldigvis nået så langt, at mange af kunderne ved, at de kan aflevere tekstilaffaldet. Kunderne udviser stor opbakning, og derfor mener vi også, at tiden er moden til at bede dem være ekstra opmærksomme på kun at aflevere tekstilaffald, der er tørt, og at genbrugsegnet tøj sendes til genbrug. Og med den indsats, kunderne har lagt for dagen indtil nu, er jeg sikker på, at det nok skal lykkes”, siger Jens Stræde Bondesen.

Ambition er, at genanvendelsesgraden højnes betragteligt, og den ambition kan kun indfries gennem en fælles indsats mellem os som forsyningsselskabet, tekstilproducenter, aftagerne af tekstilaffaldet og vores affalds- og genbrugskunder.

 

Vent venligst...