Selvbetjening

03-11-2021

EU-parlamentariker på besøg hos DIN Forsyning

Folketinget har vedtaget en målsætning om, at Danmark skal være CO2-neutralt i 2050. Det er en ambitiøs målsætning, der kræver en stor indsats fra alle dele af samfundet, hvis vi skal i mål. Det lader man sig imidlertid ikke skræmme af i Esbjerg. Her har man skruet et nøk op for ambitionerne og har sat et mål om at blive CO2-neutral i 2030.

En del af planen, der skal sikre, at Esbjerg når i mål med den ambitiøse målsætning, er en investering på over en milliard kroner i en ny varmepumpe, der skal erstatte bl.a. det nuværende kulfyr på havnen og levere grøn fjernvarme til Esbjerg. Faktisk bliver der tale om verdens største havvandsbaserede varmepumpe, og projektet tiltrækker sig da også en del interesse.

- Vi har en ambitiøs strategi for en bæredygtig fremtid, som bl.a. handler om en CO2-neutral forsyning i 2030. Det vigtigt for os at kunne inspirere andre i den grønne omstilling. Så vi er glade for besøget. Det er vigtigt, vi får delt vores gode erfaringer her fra Esbjerg med andre, så vi i fællesskab kan skabe det grundlag, som giver virksomheder incitament til at omstille deres produktioner til et grønnere alternativ, fortæller Christian Udby Olesen, der er administrerende direktør hos DIN Forsyning.

Inspirationsbesøg i Esbjerg

Mandag formiddag besøgte Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Linea Søgaard-Lidell, Esbjerg Havn sammen med Venstre-borgmesteren, Jesper Frost, for at se nærmere på byggeriet og høre om projektet fra Din Forsyning, der står for fjernvarmen i Esbjerg.

- Det er virkelig interessant at høre om planerne her i Esbjerg, hvor de har været virkelig dygtige til at arbejde sammen på tværs af kommune, elnet og varmeforsyning. Det her med den kæmpe varmepumpe er fremtiden for fjernvarme, og det er et eksempel, som jeg vil tage med min ned i Europa-Parlamentet, hvor vi lige nu drøfter, hvordan gør opvarmning mere bæredygtig, fortæller Linea Søgaard-Lidell.

Esbjergs grønne fjernvarme til udbredes i EU

I EU skal man netop nu i gang med at forhandle, hvordan man når i mål med det nye klimamål for 2030, som er på mindst 55 procents reduktion. I den politiske debat om klima oplever Linea Søgaard-Lidell, at mange europæiske kolleger har en voksende frygt for stigende priser og energifattigdom under en kold vinter.

- Jeg bider virkelig mærke i, at det her er grøn omstilling på en måde, hvor kunderne ikke skal gå på kompromis. De kan stadig regne med varmen, prisen er billigere, og det er bedre for klimaet. Det er præcis den slags projekter, som skal udbredes i hele EU, siger Linea Søgaard-Lidell, der vil arbejde på at indrette EU-reglerne, så de fremmer grøn fjernvarme.

Hos DIN Forsyning er man stolte af det ambitiøse fjernvarmeprojekt, og man glæder sig over besøget fra Europa-Parlamentet, som man håber, kan være med til at sætte Esbjerg på landkortet og inspirere andre byer rundt omkring i EU til at følge i samme spor. Det fortæller Christian Udby Olesen.

- En af grundene til vi er lykkedes i Esbjerg, er fordi vi har skabt en task force med medlemmer fra myndigheder og infrastruktur, hvor vi kan tage snakke på tværs. Har kan vi tage hurtigere beslutninger, der kan meldes ud til interesserede virksomheder. At skabe det rum, er noget som alle større byer kan i hele EU, så den anbefaling gav vi videre på besøget.

Vent venligst...