10-11-2020
Mini-vandværk skal garantere kvaliteten af drikkevandet
De nuværende boringer, der leverer grundvand til Lerpøt Vandværk – og dermed forsyner Varde og omegn med drikkevand – har gennem en lang årrække været udfordret af miljøfremmede stoffer i grundvandet. Hos DIN Forsyning arbejder vi derfor på at finde områder med mulighed for etablering af et nyt kildefelt
På jagt efter nye vandressourcer
I området øst for Vittarp lokaliserede DIN Forsyning tilbage i 2016 ved hjælp af bl.a. helikopterbårne geofysiske undersøgelsesmetoder en ca. 150 meter dyb dal med et velbeskyttet grundvandsmagasin. To undersøgelsesboringer udført i henholdsvis 2017 og 2018 samt prøvepumpninger og grundvandsanalyser har efterfølgende vist, at vandkvaliteten i magasinet er af særdeles god kvalitet, og at magasinet desuden har tilstrækkelig kapacitet til, at der kan etableres et kildefelt i området.
Brunt vand
Der er tale om grundvand af meget fin kvalitet uden indhold af bl.a. nitrat, pesticider eller andre miljøfremmede stoffer. Ikke desto mindre har vandet i den ene af de to undersøgelsesboringer i bunden af magasinet (i ca. 130 meters dybde) vist sig at have en let brunlig farve. Den let brunlige farve skyldes indhold af et naturligt forekommende organisk stof fra geologiske aflejringer, som grundvandet har bevæget sig igennem med tiden. Farven er ufarlig og medfører hverken lugt eller smag. Farven er dog af æstetiske årsager uønsket.
Den anden undersøgelsesboring indvinder vand højere oppe i grundvandsmagasinet (i ca. 120 meters dybde) og har igennem en længere prøvepumpning leveret klart vand uden tegn på misfarvning. Vi forventer, at vi ved detaljeret planlægning af bl.a. bore- og indvindingsdybde således kan undgå misfarvet vand, og planen er at etablere yderligere ni undersøgelsesboringer i området.
Mini-vandværk skal garantere kvaliteten af drikkevandet
Selvom vi ikke forventer, at brunt vand bliver en udfordring i et fremtidigt kildefelt ved Vittarp, ønsker vi at være på forkant, så vi kan garantere kvaliteten af drikkevandet. Vi har derfor i samarbejde med VIA University College i Horsens påbegyndt et projekt med feltforsøg, som skal belyse mulige metoder til fjernelse af den let brunlige farve. Forsøget er opstartet i oktober i år og er planlagt til at løbe over ni måneder.
Forsøget går ud på, at vi på et såkaldt mini-vandværk (et forsøgsanlæg) bestående af to containere med tilhørende laboratorieudstyr afprøver tre rensemetoder. Metoderne bygger på henholdsvis traditionel og avanceret vandbehandling. Forudgående laboratorieforsøg udført af VIA University College har vist, at det er muligt at fjerne misfarvningen i det oppumpede vand ved hjælp af metoderne.