Selvbetjening

Kend din varmemåler

Der findes mange forskellige varmemålere. Vi forsøger at indkøbe varmemålerne, så de dels passer til den enkelte kunde og dels passer ind i vores samlede målerpark. Med tiden kommer der dog forskellige typer målere ind, men vi udskifter selvfølgelig de ældste, efterhånden som de går i stykker.

Det er vigtigt, at du kender din måler, og at du løbende følger med i dit forbrug. Skulle der komme en utæthed i din installation, kan det komme til at koste dig mange penge. Læs mere om, hvordan du kontrollerer din måler nedenfor.

 

Tjek for utætheder

Det kan koste dig mange penge at have en utæthed i din varmeinstallation. Der er derfor penge at spare ved at opdage utætheder i anlægget. Hvis der kommer drikkevand i fjernvarmesystemet, skal du ikke blot betale for vand, som du ikke har gavn af, men levetiden på din varmeinstallation bliver også nedsat. Det er derfor en god idé at tjekke varmeinstallationen.

Det kan være svært at overskue sit fjernvarmeanlæg, og derfor har vi lavet en lille guide til anlægget om, hvordan du fejlfinder. Nederst er der yderligere vejledning for de lidt mere teknisk kyndige.

Inden du går i gang med testen, skal du sørge for, at din vaskemaskine og opvaskemaskine ikke er i brug.

Det hurtige tjek
Energimåler kan bruges til at tjekke for utæthed i varmeanlægget på følgende måde:

 • Luk for fjernvarmens returløbshane (den koldeste hane) i ejendommen.
 • Vent et par minutter. Se på fjernvarmemåleren.
 • Klik frem til visning af l/h.
 • Hvis visningen er større end 0 l/h, kan det være tegn på en utæthed.

Utæthed i varmtvandsbeholderen eller varmtvandsveksleren kan tjekkes på følgende måde:

 • Begge hovedhaner til fjernvarmen skal være åbne.
 • Luk for stophanen til vandmåleren.
 • Åbn nu for en vandhane til varmt vand.
 • Se på vandmåleren.
 • Hjulet skal stå stille, ellers lukker stophanen ikke tæt, og testen kan ikke anvendes.
 • Hvis hjulet i vandmåleren står stille, og der stadig kommer vedvarende varmt vand ud af den varme hane, er der en utæthed.

Det grundige tjek
Der er stor forskel på, hvordan anlægget ser ud, men de fleste fungerer nogenlunde på samme måde indenfor de tre typer, vi har angivet nedenfor. Hvis du er i tvivl om, hvordan netop dit anlæg fungerer, kan du henvende dig til en autoriseret vvs'er. 

Nedenfor finder du nogle vejledninger til, hvordan du kan fejlfinde på dit anlæg. Det kræver lidt teknisk snilde, så hvis du har mistanke om en utæthed, så kontakt en autoriseret vvs-installatør.

Hvis du opdager utætheder i din varmeinstallation, skal du kontakte en autoriseret vvs-installatør til udbedring af skaden.

Har du spørgsmål, er du også velkommen til at kontakte vores målerafdeling.

Hold øje med dit forbrug på varmemåleren

Varmefordeling over året
Der er selvfølgelig stor forskel på varmeforbruget fordelt over året. Om vinteren, når det er kold, skruer vi op for radiatorerne, mens de er slukkede om sommeren. Nedenfor kan du se, hvordan fordelingen ser ud for et normalår. Det røde er forbruget af varmt vand i hanen, som typisk ligger på 25 % af det årlige forbrug. Det lyserøde er forbruget af fjernvarme vand til opvarmning i radiatorerne.

En graf der viser varmeforbruget fordelt over årets måneder. Forbruget er højest i januar og lavest i juli og august.

De individuelle forhold
Glem ikke de individuelle forhold, som har en direkte indflydelse på dit varmeforbrug:

 • Hvor godt er din bolig isoleret? Bedre isolering og gode vinduer er ofte lig med et mindre varmeforbrug.
 • Hvilken type bolig, bor du i? Et etplanshus med stor overflade og store vinduer bruger mere varme, end et rækkehus eller en lejlighed.
 • Hvor stor er din bolig? Jo flere kvadratmeter, jo større varmeforbrug.
 • Hvor mange mennesker bor der i boligen, og hvad er deres krav til temperatur?
 • Hvordan er dine vaner og adfærd? Slukker du for varmen, når du lufter ud, og skruer du ned for varmen om natten?
 • Hvad bruges de enkelte rum til? Undervisning, personlig pleje, skrivebordsarbejde og legende børn stiller forskellige krav.

Som udgangspunkt skal rummets temperatur afpasses efter, hvilken funktion det har. Den mest tilfredsstillende temperatur i lokaler, hvor der udføres stillesiddende arbejde, er mellem 20 oC og 22 oC. 

Aflæs din måler jævnligt
Hold øje med usædvanlige udsving. Sammenlign eventuelle forbrugsudsving med omstændigheder som vejr, gæster, ferie etc.

Fejl i dine installationer eller målerstop kan medføre et urealistisk forbrug. Vi har som varmeværk ret og pligt til at beregne dit forbrug i den periode, hvor der har været problemer. Kun dokumentation i form af dine regelmæssige aflæsninger vil kunne ændre vurderingen/beregningen. Nedenfor er et aflæsningsskema, som du er velkommen til at benytte dig af.

Ved konstateret målerstop skal du omgående kontakte DIN Forsyning

Måleren skal vise rigtigt

Vi skifter mange målere, som af en eller anden grund er defekte. Den slags målerudskiftninger sker i langt de fleste tilfælde efter henvendelse fra kunden, der selv har set, at der er et eller andet galt med måleren.

Vi skifter også mange målere, som tilsyneladende ikke fejler noget. Det kan virke underligt, men årsagen til den slags målerudskiftninger kan være, at måleren er blevet udtaget til stikprøvekontrol. Lovgivningen kræver nemlig, at vi skal holde øje med idriftværende måleres nøjagtighed, og det gør vi ved at udtage stikprøver af idriftværende målere til driftskontrol.

Prøveresultaterne fra de testede målere bestemmer, om de øvrige målere i samme periode og af samme type fortsat kan forblive i drift i en årrække, eller om samtlige målere skal skiftes.
Driftskontrol foretages af vores eget akkrediterede målerlaboratorium.

Brugermanualer

Nedenfor finder du brugermanualer til de oftest anvendte målere. Har du en måler, der ikke er på listen, er du velkommen til at kontakte vores målerafdeling for en forklaring på, hvordan du kan aflæse din måler.

MULTICAL 601 og 602

Billede af varmemåler Multical 602, en grå kasse med et display.

MULTICAL® 601 og 602 er stort set ens i brugerfladen. Begge er populære målere hos os, da de har mange tilføjelsesmuligheder som blandt et modul til fjernaflæsning. Nedenfor finder du et link til en interaktiv manual og et link til en printbar manual. Den printbare manual er på de to sidste sider i pdf-filen.

MULTICAL 66

Billedet viser varmemåler Multical 66, en grå kasse med et display.

MULTICAL 66 er en ældre model i forhold til 601 og 602, men bruges stadig af mange i vores forsyningsområder. Nedenfor finder du en internativ manual.

MULTICAL 401

Billedet viser varmemåleren Multical 401, en grå kasse med et display.

MULTICAL 401 er en ældre model, men bruges stadig af mange i vores forsyningsområder. Nedenfor finder du en printbar manual, hvor det primært er de to sidste sider, du som almindelige kunde vil have glæde af.

MULTICAL 603

Billedet viser varmemåleren multical 603, en hvid kasse med et display og 3 knapper.

MULTICAL 603 sidder hos nogle af vores storforbrugere. Prøv vores interaktive Varmemåler 603 - MWh (Varde)  og Varmemåler 603 - GJ (Esbjerg)
(Du bruger din mus til at betjene måleren).

Nedenfor finder du en printbar manual (side 23).

Vent venligst...
loading