Selvbetjening

04-04-2024

Esbjergs fjernvarmenet skal termograferes fra luften

Fjernvarmenettet i Esbjerg by skal i den kommende tid termograferes fra luften af en drone. Det sker mellem den 6. og den 20. april.

Vi har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at finde frem til stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder, der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

Ved hjælp af dronen kan vi danne os et mere præcist overblik over hvor, der eventuelt er utætheder og hurtigt gøre noget ved det.

Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det er muligt at termografere med droner.

For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sender vi dronerne i luften, når det er koldt.
Der må fx ikke være regn eller våd asfalt, for det giver fejl i målingerne. Og så skal middelvinden være under otte meter i sekundet, for at dronerne kan flyve stabilt.

Det kan derfor være svært at fortælle, hvornår vi præcist sender dronerne op i perioden – blot at det sker mellem den 6. og den 20. april – udelukkende om natten.

Fakta om dronen
Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra den.

Dronen tager ikke almindelige billeder. Den måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne
7,5 – 14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.

Termograferingen udføres af Drone Systems for DIN Forsyning. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.

Du kan læse mere om Drone Systems her.

Vent venligst...