Selvbetjening

08-04-2025

Vandet risler fra Varde Vandværk

I weekenden d. 14.-15. marts indviede vi officielt det nye Varde Vandværk. Indvielsen markerede kronen på værket i en 25 år lang kamp for at finde rent drikkevand til kunderne i Varde. Store dele af de gamle boringer er – som mange steder i Danmark - nemlig forurenet med pesticidrester, og for at sikre rent vand nok har vi igennem en del år måtte blande vandet med rent vand fra Esbjerg.

I 2021 fandt vi dog rent vand i Vittarp – faktisk under en landmands marker, og nu kan de 17.000 kunder i Varde endelige nyde godt af fundet.

Etapevis overgang til nye boringer
Med indvindingen af vand fra de nye boringer sker der en gradvis overgang, før de gamle boringer er taget helt ud af drift. Processen er nemlig lidt mere kompliceret end at slukke for én vandhane og tænde for en anden: ”For at sikre vandforsyningen lukker vi op for vandindvindingen fra Vittarp lidt ad gangen”, fortæller vores Vandproduktionschef, Jørgen Stuber. ”Det betyder, at de gamle boringer bliver udfaset trinvist. Vi regner med, at boringerne fra Vittarp har overtaget hele vandforsyningen, når 2025 bliver til 2026”.

Men allerede nu vil kunderne i Varde kunne glæde sig over vandet fra Vittarp, og Varde Vandværk er omdrejningspunktet for det vand, kunderne drikker, bader i og vander blomster med.
 

Hvad sker der, når vi lukker for de gamle boringer?
Når vi lukker for boringerne i både Carolinelunden og det nordlige Varde by, er spørgsmålet, hvad der bliver af det vand, der ikke længere oppumpes? Stiger vandstanden i Varde, nu hvor vi ikke længere har en fast strøm fra boringerne til Lerpøt Vandværk og videre ud til kunderne?
”Ja, det gør den selvfølgelig”, fortæller Jørgen Stuber ”men det er isoleret set ikke noget, der får indflydelse for området. Vi ser mange steder, at grundvandet af naturlige årsager er stigende, og i de områder kan det selvfølgelig have en lille betydning. Men vores helt klare opfattelse er, at husejerne ikke vil kunne mærke nogen forskel. Men helt generelt skal husejere huske at klimasikre deres huse. Det er altid husejeren eget ansvar”

Der er da også en mulighed for at de gamle boringer på længere sigt kan bruges i andre sammenhænge:
”I fremtiden vil efterspørgslen efter vand blive større og større. Industrier som Power-to-X vil have brug for ubegribelige mængder vand. Her skal vi selvfølgelig ikke bruge vores dyrebare drikkevand, men i stedet andre ressourcer som renset spildevand og forurenede boringer. Det, som vi kalder teknisk vand, arbejder vi på højtryk for at kunne levere indenfor en overskuelig årrække”, slutter Jørgen Stuber.

 

 

Vent venligst...