Selvbetjening

Fremløbsvand

Selvom det lyder simpelt med varmt vand i rør, så er fjernvarme et komplekst system. Med tilslutning til 25.000 husstande og omkring 1.000 km nedgravede fjernvarmerør, kræver det rigtig meget varmt vand. Samtidig skal fjernvarmevandet også have den rette temperatur hos selv den kunde, der bor længst væk.

 

I et fjernvarmenetværk er der utallige metoder at opvarme vandet på. Vi vil dog gerne gøre det så miljørigtigt som muligt, og derfor har vi sat en ambitiøs plan i gang, hvor målet er at levere fossilfri fjernvarme i 2030. Det er en lang vej med mange små og store projekter på vejen. Det gælder for fjernvarme såvel som de øvrige forsyningsarter. Du kan læse mere om vores strategi 2030 her

Temperaturen er vigtig for økonomi og miljø

For at kunne styre temperaturen og samtidig bruge mindst energi og færrest ressourcer – både miljømæssige og økonomiske – har vi bygget et fleksibelt produktionsanlæg på havnen i Esbjerg. Hjertet i anlægget er vores distributionscentral, som pumper fjernvarmevandet ud til vores kunder fordelt på fire individuelle ledningsnet. Hvert ledningsnet er yderligere opdelt i mindre zoner, så vi kan delt styre temperaturen, men også lettere finde utætte rør. Det enkelte netværk modtager fjernvarmevandet i en temperatur, der passer til mængden af boliger kombineret med temperaturen udenfor.

I et klassisk varmenetværk – det vi kalder et distributionsnetværk – skal vandet opvarmes til den temperatur, der sikrer en passende temperatur til kunden længst væk. Det ville betyde, vi skulle varme alt vores fjernvarmevand op til 90 grader, så vores kunder i Varde Nord små 25 km væk fra varmeværket kan få mindst 55 grader fjernvarmevand ind i husene. Det ville også betyde, at vores kunder i Esbjerg midtby omkring 1 km væk fra varmeværket fik 90-100 grader varmt vand ind, selvom de reelt set kun har brug for de 55 grader.

Det ville være spild af energi at opvarme alt fjernvarmevandet til samme temperatur, og derfor har vi inddelt vores kunder på fire netværk efter deres geografiske placering. På den måde kan vi styre temperaturen på fjernvarmevandet, så vi ikke bruger unødig energi på opvarmning, og kunderne stadig får den rette fremløbstemperatur.

Energien vi bruger til opvarmning, er ikke gratis – tværtimod koster det rigtig mange penge at varme vand op. Derfor sparer vi også penge på at varme mindre vand op. De penge går retur til kunderne og er med til at sikre lavere priser for fjernvarmen.

Når du har trukket varmen ud af fjernvarmevandet, sender du til tilbage til os som returvand. Det kan du læse mere om her [LINK til side med returvand]

Vent venligst...
loading