Selvbetjening

25-04-2016

1,7 mia. liter dejligt drikkevand til Varde Kommune-kunder


DIN Forsyning leverede sidste år masser af drikkevand til kunderne i Varde Kommune. Analyseresultater for 2015 viser, at drikkevandet er fint.

Rent, klart og koldt drikkevand. Det vil DIN Forsyning levere til kunderne.

- Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver et skarpt øje på kvalitet og drikkevands-sikkerhed i alle led fra vandboring til tapning fra hanerne. Og derfor bliver drikkevandet løbende kontrolleret af en uafhængig kontrollant ved boringer, på vores vandværker og i ledningsnettet, siger Preben Olesen, bestyrelsesformand i Varde Vandforsyning A/S.


- Hovedparten af alle analyser for 2015 bekræfter, at drikkevandet, vi leverer til kunderne i Varde Kommune, er fint. Det er glædeligt. Dejligt drikkevand fra hanen bliver taget for givet af de fleste. Men godt og sundt vand er ikke en selvfølge og vil forsvinde, hvis ikke vi passer på det, siger Preben Olesen.

Vandprøver følges tæt
Enkelte analyser overskred myndighedernes krav i 2015. 
I den situation tages en ny prøve og driftsforholdene klarlægges for at finde årsagen til den dårlige prøve. DIN Forsyning følger alle vandkvalitets-overskridelser tæt, indtil drikkevandet igen overholder myndighedernes krav.


- Konstaterer den uafhængige kontrollant sundsskadelige bakterier i vores vand, får Varde Kommune, embedslægen og naturligvis DIN Forsyning straks besked. Kommunen er myndighed og træffer afgørelse efter samtale med embedslægen og DIN Forsyning. Det er således kommunen, der slår alarm, hvis der er fare for kundernes sundhed, forklarer DIN Forsynings adm. direktør Jesper Frost Rasmussen.


På udkig efter nyt kildefelt
Analyserne viser bl.a., at der i 2015 ikke er målt miljøfremmede stoffer over grænseværdien i vandet, der er leveret til DIN Forsynings kunder i Varde Kommune.
 

Men i flere af Lerpøtvej Vandværks boringer har der dog været indhold af BAM, der er et nedbrydningsprodukt af et sprøjtemiddel. Det kan stamme fra et hyppigt anvendt ukrudtsmiddel, Prefix, der blev forbudt i 1996.
Der er i 2015 målt henholdsvis 17 og 19 nanogram BAM/l i vandet fra Lerpøtvej Vandværk. Grænseværdien er 100 nanogram/liter. 

- Ved Lerpøtvej Vandværk indvindes vand fra et sårbart grundvandsmagasin. Men vi tilrettelægger driften, så indholdet af BAM i drikkevandet begrænses mest muligt. Og samtidig arbejder vi på at etablere et nyt kildefelt til vandværket, så vi på sigt kan minimere eller forhåbentlig helt slippe af med BAM i vandet, siger Jesper Frost Rasmussen.

Analyseresultater fra vandværkerne i Varde for 2015 kan ses på www.dinforsyning.dk, på Varde-siden under Vand, Vandkvaliteten.

Vent venligst...