Selvbetjening

Lokalvarme i Store Darum

Mange boliger opvarmes i dag af naturgas eller olie. Men på nationalt plan er det blevet besluttet at erstatte fossile brændsler til boligopvarmning med grønnere løsninger.

Derfor er vi lige nu i gang med at undersøge muligheden for at etablere lokale varmeløsninger i Store Darum og Horne.

I Store Darum er vi nu kommet så langt, at det er muligt at lave en endelig tilmelding til projektet ved at underskrive en bindende tilslutningsaftale senest d. 31. oktober 2024.

For at Store Darum kan få en lokal varmeløsning, kræver det, at byens borgere og erhverv bakker op om projektet. Det kræver en tilslutning på 70 %.

  

Hvad er lokalvarme?

Lokalvarme er en varmeløsning til boliger i mindre byer, der ligger uden for det eksisterende fjernvarmenet.

Lokalvarme er fjernvarme i lille skala. Kort fortalt fungerer det på den måde, at varmt vand fra et lokalt varmeværk bliver fordelt til boligerne via et isoleret rørsystem i jorden. I boligerne bruges det varme vand til rumopvarmning og til at varme brugsvandet op. Herefter sendes det afkølede vand retur til varmeværket, hvor det igen varmes op.

  


Lokalvarme bidrager til den grønne omstilling

Varmen produceres, når det giver mest mening økonomisk og miljømæssigt og opbevares indtil, der bliver brug for den.


Lokalvarme er et konkurrencedygtigt alternativ 

Lovgivningen på området er med til at sikre, at varmeprisen er konkurrencedygtig i forhold til naturgas og luft-til-vand-varmepumper.


Lokalvarme er fælles for dem, der bor i dit område

Du indgår i et varmefællesskab, hvor I er sammen om at dele omkostningerne og ansvaret.


Lokalvarme kræver minimal vedligeholdelse

Lokalvarme kræver næsten ingen vedligeholdelse for dig som kunde. 
DIN Forsyning passer systemet hjemme hos dig (hvis du vælger Lokalvarme Plus)


Lokalvarme passer til dit aktuelle behov

Du har altid den varme og det varme vand, du har brug for.


Lokalvarme er nem, bekvem og sikker

Anlægget fylder næsten ikke noget. Det er lydløst, lugtfrit og let at bruge.

Kan jeg få lokalvarme?

På kortet kan du se de boliger, der kan få lokalvarme i Store Darum.

Hvis du undrer dig over, at din bolig ligger uden for området, er du velkommen til at kontakte os – vi vil meget gerne give dig en uddybende forklaring.

Du kan klikke på kortet og downloade en pdf-fil, du kan zoome i.

Varmeunit på abonnement

For at modtage varme og varmt vand, skal alle kunder i Store Darum have installeret en varmeunit.

Når du tilmelder dig lokalvarme, skal du tage stilling til, om du vil have din fjernvarmeunit på abonnement (Lokalvarme Plus) eller selv vil anskaffe, installere og servicere din fjernvarmeunit (Lokalvarme Basis).

Læs mere om de to muligheder i menuen ovre til venstre. 

Spørgsmål og svar

Herunder er en foreløbig visualisering af, hvordan det anlæg, der skal producere varmen i Store Darum, kan se ud.
 
Anlægget består af:
 
1) En luft til vand-varmepumpe
 
2) En naturgaskedel (senere biogaskedel) til reservelast
  
3) En skorsten til naturgaskedlen
 
4) En akkumuleringstank til opbevaring af det varme vand

5) Et antal udvendige energioptagere, som trækker energi ud af luften, som kan bruges i varmepumpen til at producere varmt vand.

 

Staten har oprettet en afkoblingspulje, der giver privatpersoner mulighed for at få dækket gebyret for afkoblingen hos statens gasdistributør Evida, hvis man ønsker at udskifte sit gasfyr med en alternativ energikilde såsom lokalvarme/fjernvarme.

Det er den enkelte boligejer, der skal ansøge om omkostningsfri afkobling. Se hvordan i folderen her. 

Der skal dog være penge i puljen på det pågældende tidspunkt - ellers skal man selv stå for udgiften til afkobling.

Evida kan oplyse om, hvorvidt der er penge i puljen på afkoblingstidspunktet. Hvis der ikke er penge i puljen, kan man vente med at opsige sin gasaftale, indtil der er penge i puljen igen. Hør Evida nærmere om denne mulighed.

Du kan læse mere om statens afkoblingspulje her.

Ja, boligejere, der har huset til salg, kan godt tilmelde sig lokalvarme og underskrive en bindende tilslutningsaftale. Sælger man huset, skal man dog gøre en eventuel køber opmærksom på, at forpligtigelsen følger med huskøbet - inkl. betaling af evt. resterende rater af tilslutningsbidraget. Forpligtigelsen skal også indskrives i skødet.

Du kan eventuelt kontakte en lokal ejendomsmægler, som kan fortælle, hvordan man gør i praksis.

Lige nu har vi brug for, at så mange som muligt underskriver en bindende tilslutningsaftale. Ellers kan vi stå i den situation, at projektet slet ikke bliver til noget. Når det er sagt, så vil det være muligt at blive tilsluttet på et senere tidspunkt, men altså kun hvis projektet bliver til noget. 

For at Store Darum kan få en lokal varmeløsning, kræver det, at byens borgere og erhverv bakker op om projektet.

For at der er tilstrækkelig opbakning, kræver det en tilslutning på 70 %.

Kort fortalt betyder det, at 70 % af dem, der ejer en bolig med olie- eller gasfyr inden for det afgrænsede område, skal underskrive en bindende tilslutningsaftale senest d. 31. oktober 2024.

Dem, der har en bolig med andre opvarmningsformer end olie og gas, er selvfølgelig også meget velkomne til at melde sig til - jo flere, der bakker op, jo større er sandsynligheden for, at projektet kan realiseres. 

Det kan være svært at holde styr på, hvad der er henholdsvis dit og vores ansvar i forbindelse med tilkoblingen til lokalvarme.

Her kan det være en hjælp at læse Vilkår for abonnementsaftale på Varmeunit og Leveringsbestemmelser for lokalvarme.

Ellers er du naturligvis velkommen til at kontakte os - vi vil gerne hjælpe dig med at få et overblik. 

Ja, det er muligt. Det kræver dog, at man for egen regning etablerer et nyt radiator- og rørsystem i huset, og det er der en betydelig omkostning forbundet med.

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du gerne vil høre mere om mulighederne.

Mange boliger opvarmes i dag af naturgas eller olie. Men på nationalt plan er det blevet besluttet at erstatte fossile brændsler til boligopvarmning med grønnere løsninger.

Med baggrund i Esbjerg og Varde kommuners varmeplaner skal DIN Forsyning Lokalvarme bistå områder udenfor det eksisterende fjernvarmenet med at etablere kollektive varmeløsninger.

Alle med en privat bolig, som ligger inden for projektområdet i Store Darum kan vælge at få Lokalvarme Plus.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din bolig ligger inden for området, kan du altid kontakte os på lokalvarme@dinforsyning.dk

Abonnementet træder i kraft den dag, du får installeret fjernvarmeunitten i din bolig. Betalingen bliver herefter opkrævet sammen med din varmeregning.

Prisen på Lokalvarme Plus er fastsat ud fra de samlede udgifter ved ordningen. Hvis omkostningerne stiger eller falder, kan prisen blive reguleret. Prisreguleringen af abonnementet kan ske årligt pr. 1. januar, og du vil blive varslet 3 måneder i forvejen.

Du kan opsige dit Lokalvarme Plus-abonnement med tre måneders varsel.

Ved opsigelse skal du betale fjernvarmeunittens restværdi.

Du kan læse mere om opsigelse af Lokalvarme Plus-abonnementet i abonnementsvilkårene.

Hvis du sælger din bolig, skal du enten opsige aftalen eller lave en aftale med den nye ejer om at overtage abonnementsaftalen.

Hvis du vælger Lokalvarme Basis, står du selv for at servicere og vedligeholde din varmeunit løbende. Du skal også skifte den ud, når det bliver nødvendigt.

Vær opmærksom på, at det ikke er lige meget hvilken unit, du vælger. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gå efter for at være sikker på at få en unit i høj kvalitet, vil vi naturligvis gerne hjælpe dig.

Der er en række tekniske krav, din unit skal leve op til for at sikre, at du og dine naboer får mest muligt ud af den varme, som jeres lokale varmeværk producerer.

Hvis du vælger Lokalvarme Basis er det derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i disse krav.

Læs mere om Lokalvarme Basis i Leveringsbestemmelserne og Installationsvejledningen.

Tilskuddet er ikke medregnet i den brugerøkonomiske sammenligning, fordi der ikke er nogen garanti for, at man kan få tilskuddet. Men man kan sagtens have det med i sine egne overvejelser, at den mulighed er der, når man skal beslutte, om man vil have lokalvarme.  

Du skal især være opmærksom på, om dine radiatorer er store nok. Vi anbefaler, at du får en VVS’er til at tjekke det for dig.

Vent venligst...
loading