Selvbetjening

30-09-2016

Mere miljørigtig fjernvarme til Esbjerg, Varde og Fanø

DIN Forsyning og Energnist Esbjerg er ved at lægge sidste hånd på et anlæg, der sikrer en bedre udnyttelse af varmen fra Energnist. Det sker via røggaskondense-ring og gør, at DIN Forsyning forventer at kunne reducere mængden af fossile brændsler i fjernvarmeforsyningen med fem procent.


Lige nu er der heftig aktivitet i Energnists store forbrændingsanlæg i Måde. 15-20 mand arbejder hårdt på at montere et anlæg, der kan give en bedre udnyttelse af varmen fra affaldsforbrændingen. Via røggaskondensering kan der trækkes mere energi/varme ud af den samme mængde affald. Det giver en miljøgevinst svarende til varmeforbruget i en by som Tjæreborg.


- Vores ydelser har stor påvirkning på miljøet. Den optimerede udnyttelse af affaldsforbrændingen er derfor et vigtigt skridt hen mod at levere endnu mere miljørigtig varme. Det gør nemlig, at vi samtidig kan skrue ned for brugen af fossile brændsler i forbindelse med levering af fjernvarme til vores kunder, siger Jesper Frost Rasmussen, adm. direktør, DIN Forsyning.
Udover den miljømæssige gevinst glæder han sig også over en anden fordel:
 

- Ydermere er der en økonomisk gevinst forbundet med projektet. Den del af vores fjernvarmeforsyning, der er baseret på fossile brændsler, er klart den dyreste. Så når vi kan reducere den del med fem procent, er det med til at påvirke fjernvarmepriserne positivt.
 

Lille forvarmning, stor gevinst
René Pedersen, driftsleder i Energnist, siger:

- Nerven i det nye anlæg er et såkaldt skrubbertårn. Tårnet ligner en enorm silo, og inde i den møder varm røg fra forbrændingen koldere vand. Der opstår kondens, som afgiver energi. Og den energi kan vi bruge til at forvarme fjernvarmevandet 1–5 grader. Denne manøvre resulterer i, at vi i højere grad kan være leveringsdygtige inden for fjernvarme.
 

Kører længere på literen
John Elmertoft, projektleder i DIN Forsyning, fortæller:

- Optimeringen af Energnist svarer til en bil, der kan køre længere på literen. Foruden en bedre udnyttelse af varmen har vi også tænkt i genbrug på anden vis. Ved fjernvarmeproduktion bliver der brugt en del vand. Vi har skabt et system, hvor vi kan undgå at bruge vand, der bliver pumpet op af undergrunden. I stedet kan vi genbruge vandet fra kondenseringen som spædevand i fjernvarmenettet.
 

Ingen indflydelse på affaldspriser

Der er tale om en investering, som bliver afskrevet over en ti-årig periode. En af de ting, der har været afgørende for Energnist har været, at investeringen ikke får betydning for prisen på affaldshåndtering.

Anlægget forventes klar til første test i oktober og i drift i starten af det nye år.

Vent venligst...