12-11-2019

Klik for større billede

Et farvel til Hedelund Varmeværk er første skridt på vej mod fremtidens fjernvarme

Den 65 meter høje skorsten ved Hedelund blev i går væltet ved hjælp af sprængning. Skorstenen var det sidste synlige bevis på Hedelund Varmeværk og hermed også det første skridt på vej mod fremtidens fjernvarme til glæde for både klima og miljø.

I går blev den 65 meter høje skorsten ved Hedelund væltet ved hjælp af en kontrolleret sprængning udført af Dansk Sprængningsservice. Skorstenen var det sidste synlige bevis på Hedelund Varmeværk, som siden 1969 har fungeret som pumpestation samt reserve, hvis Esbjergværket eller Affaldsforbrændingen Energnist har haft produktionsproblemer.

Sprængning gik efter planen
Sprængningen har været planlagt og forberedt gennem det sidste halve års tid og er blevet koordineret med politi og beredskab, hvilket har betydet en kortvarig afspærring af området. Heldigvis gik sprængningen efter planen.

-Det har krævet omfattende forberedelser og beregninger for at være sikker på, at skorstenen væltede til den ønskede retning og dermed ikke skadede bygningerne i nærheden. Heldigvis gik alt efter planen, udtaler Søren Kaffka, ingeniør i Projekt Vand og Varme hos DIN Forsyning og leder af projektet.

Af sikkerhedsmæssige årsager blev tidspunkt for sprængningen holdt hemmeligt for offentligheden. Beboere og virksomheder inden for sikkerhedszonerne fik særskilt information.

Hvorfor et farvel til værket?
Hedelund Varmeværk var nedslidt både udvendigt og indvendigt og stod foran en omfattende renovering. Værket stod desuden foran en fornyelse af miljøgodkendelsen i 2023, som vi med de skærpede krav ikke ville få godkendt.

-For at kompensere for den manglende reserve er der blevet installeret en 50 MW gaskedel på Citycentralen. Den nye gaskedel har en renere forbrænding og belaster dermed miljøet mindre, fortsætter Søren Kaffka.

Da DIN Forsyning ikke kan undvære pumpning på stedet, er der på grunden ved siden af det nu nedrevne varmeværk blevet opført en moderne og fremtidssikret pumpestation, som sørger for tilstrækkeligt tryk og den rette temperatur til kunderne i bl.a. Kvaglund, Kjersing og Gjesing.

Første skridt på vej mod fremtidens fjernvarme
DIN Forsyning ønsker i en ambitiøs plan at omlægge produktion fra traditionel kedelbaseret varme til bl.a. store havvandvarmepumper og elkedler til glæde for både klima og miljø. Nedrivning af Hedelund Varmeværk er således det første skridt på den transformation af fjernvarmen i Esbjerg og Varde, der vil ske over de næste omkring fem år.

-Vi er hos DIN Forsyning i fuld gang med at virkeliggøre fremtidens fjernvarmeproduktion, der skal sikre, at vi fortsat kan levere stabil og sikker fjernvarme til vores kunder. Nedrivning af varmeværket er det første skridt på vejen og dermed en milepæl, afslutter Christian Udby Olesen, adm. direktør hos DIN Forsyning.

Vent venligst...