23-01-2019

Nyt grønt fokus på fremtidens fjernvarme

DIN Forsyning arbejder målrettet på at fastlægge den fremtidige varmeforsyning i Esbjerg og Varde. 
Ministersvar om dispensation for kraftvarmekrav åbner op for nye grønne løsningsmuligheder. 


DIN Forsyning har udsigt til at slippe for et såkaldt kraftvarmekrav på baggrund af ministerudmelding for nylig.

- Det er godt nyt for varmekunderne i Esbjerg og Varde. Uden det fordyrende kraftvarmekrav får vi nu mulighed for at investere i at lave grøn, billigere varmeforsyning baseret på overskudsvarme, varmepumper og elkedler suppleret med en mindre grad af biomassefyret varme, siger siger Anders Linde, bestyrelsesformand for DIN Forsyning og fortsætter:

- Vi arbejder nu videre med en dispensationsansøgning til Energistyrelsen og vurderer på de forskellige løsningsmuligheder, som ministeren har åbnet op for med sit svar. 


Ny fjernvarmeløsning uden Ørsted
Ørsted har tidligere besluttet at stoppe med at fyre med kul og lukke Esbjergværkets Blok 3 ned om få år. Det påkræver en helt ny løsning for den fremtidige varmeforsyning i Esbjerg og Varde. Det bliver dog en løsning uden statens energiselskab.

- Efter at dispensationen for kraftvarmekravet er blevet mere reel, har Ørsted oplyst, at de trækker sig fra samarbejdet omkring fremtidens fjernvarme grundet de usikre rammer. Det betyder, at vi i DIN Forsyning nu kan koncentrere os om at tilrettelægge en fremtidssikret varmeforsyning, der lever op til vores ønske om at levere stabil, sikker fjernvarme til kunderne baseret på bæredygtige energikilder, fortæller Anders Linde.


Plan for udfasning af Esbjergværket
Mens fremtidens fjernvarmeløsning bliver defineret og anlæg bygget, skal der lægges en plan for forsvarlig nedlukning af Esbjergværket i et samarbejde mellem Ørsted, DIN Forsyning og Energistyrelsen. 

- Ørsted har været en god samarbejdspartner og bidraget til, at vi i Esbjerg og Varde har kunnet tilbyde vores kunder en stabil varmeforsyning via det effektive Esbjergværket. Det har vi naturligvis en forventning om fortsætter, så vi regner med, at Ørsted lever op til forpligtelsen om fjernvarmeleverance i fem år efter myndighedernes tilladelse til nedlukning – dvs. som det ser ud nu, frem mod 2024, siger Anders Linde og fortsætter:

- Det vil give os gode betingelser for at træffe en optimal, fremtidssikret beslutning ud fra både effektivitets- og miljøhensyn til gavn for kunder og den grønne omstilling.

Del siden:
Vent venligst...