18-10-2018

Isolering på genbrugspladserne godt for miljøet

Siden 1. januar har vores kunder på genbrugspladserne afleveret gammel isolering i en container for sig, så det kan genbruges. Tidligere blev det lagt i deponi-containeren og gemt i årtier på store depoter.

- Det går rigtig godt. Kunderne har virkelig taget imod vores nye container og vi kan se, at mængden i deponi falder. Det er virkelig noget, der hjælper. Hvorfor skal isoleringen ligge i årtier og tage plads på store depoter, når det nu kan blive til ny isolering. Jeg er meget tilfreds, siger Svend Clausen, der er chef for affald- og genbrugsafdelingen ved DIN Forsyning.

Vil prøve flere ting af

Det startede som et forsøg, der gik godt. Inden opstart regnede vi med at kunne indsamle 100 tons isolering pr. år og det ser ud til at holde stik.

- Genbrugsbranchen ændrer sig hele tiden. Der bliver opfundet nye metoder at genanvende på, nye produkter opstår, og aftagerne skifter. Derfor skal vi som genbrugsplads have mod til at prøve nogle ting af, fortæller Svend Clausen.

- Sammen med medarbejderne beslutter vi nogle gange at prøve noget af på en enkelt plads. Det har fx været ledninger og vandhaner, hvor vi får mere for metallet, hvis det er bedre sorteret. Vores personale brænder for genbrug, så der kommer mange ideer på bordet, der enten er godt for genanvendelsen eller økonomien, siger Svend Clausen.

Ros til kunderne

Eksemplet med genbrug af gammel isolering er en fin historie at fortælle på genbrugspladsen, for det viser, at det nytter noget at sortere.

- Kunderne har taget godt imod det nye tiltag og er gode til at sortere isoleringen fra. Vi var da lidt bekymrede inden opstart – særligt i forhold til håndværkere, som i en travl hverdag nu skulle sortere endnu en affaldstype fra. Vores bekymring blev hurtigt gjort til skamme. Håndværkere har taget godt imod det nye tiltag og de kan jo også se fornuften i at isoleringen genanvendes, forsætter Svend Clausen.

Genanvendelse ved selvsyn

Vi har haft medarbejdere på besøg på Rockwools fabrik i Øster Doense i Nordjylland. Her kunne de med selvsyn se, at det indsamlede Rockwool blev genbrugt til nyt Rockwool.

- Det er vigtigt, at vi ved selvsyn får at se, at indsatsen betyder noget. Det gør, efter min opfattelse, at medarbejderne bedre til at vejlede og hjælpe kunderne, siger Svend Clausen.

Hvad er deponi?

Deponi er et sted, hvor man modtager, behandler og henlægger affald. Det drejer sig kun om det affald, man ikke kan genbruge eller brænde. På de fleste deponier er der flere steder (kaldet affaldsceller) til at lægge forskellige typer af affald i. Så kan man holde de forskellige typer affald adskilt. For eksempel deponeres asbest for sig. Hvis man på et senere tidspunkt finder en metode til at genbruge asbesten, så er det lettere at grave den op og sende den til genbrug. Kilde: affald.dk

Del siden:
Vent venligst...