13-09-2018

Succesfuld afprøvning bringer vandværk tættere på reparation

Siden maj har Lerpøt Vandværk i Varde kørt på nedsat kapacitet på grund af defekte sandfiltre. Hen over sommeren har beboerne i Varde derfor måtte spare på vandet, så der var vand nok til alle. Vi har nu gennemført en succesfuld afprøvning af drikkevandsforsyningen. Det har bragt os ét skridt tættere på reparation af Lerpøt Vandværk.

Læs mere om vores problemer med filtrene her

Supplerende vand skal hjælpe
For at kunne reparere vandværket, skal dele af anlægget lukkes ned. Det betyder, at Lerpøt Vandværk ikke vil kunne producere drikkevand nok til forsyningsområdet i og omkring Varde. Vi startede derfor sidst i juli med at nedgrave et stort vandrør langs Hovedvej 12, så der kan komme vand fra Esbjerg til Varde.

Læs mere om arbejdet på hovedvej 12 her

- Det lå bestyrelsen stærkt på sinde, at der skulle gøres noget ved situationen i Varde. Derfor igangsatte vi nedgravningen af vandrøret mellem Esbjergs og Vardes ledningsnet. Det vil hjælpe os med delvist at lukke Lerpøt Vandværk ned, så vi kan begynde reparationerne, og samtidig sikre leveringen af drikkevand, fortæller Anders Linde, der er bestyrelsesformand for DIN Forsyning.

Første test en succes
I denne uge har vi gennemført de første afprøvninger af røret med succes. Vandrøret fra Esbjerg er blevet koblet sammen med et stort vandrør, som ligger ved Søndermarksvej.

- Vores første afprøvninger er gået rigtig fint. Vi har sikret, at der er en tæt forbindelse fra Esbjerg, vi har taget kvalitetsprøver – og vi har afprøvet, at en mindre vandmængde kan fordeles ind på ledningsnettet, fortæller Claus A. Nielsen, der er teknisk chef ved DIN Forsyning.

Stadig et stykke vej endnu
Planen er, at røret fra Esbjerg skal levere vand svarende til den mængde, Lerpøt Vandværk går ned i kapacitet. Det skal næste test give svar på.

- Næste fase er at sikre, at vi kan pumpe den nødvendige vandmængde ind i nettet, uden at der opstår driftsproblemer, når vi fx vender retningen på vandets forløb i nettet. Det giver os den nødvendige sikkerhed for, at vi kan starte nedlukningen af vandværket og gennemføre de nødvendige reparationer, siger Claus A. Nielsen.

Kan give brunt vand
Når vi gennemfører testen, kan det medføre brunt vand og trykudsving i hele Varde Syd. Det brune i vandet kommer fra jern- og manganpartikler, der naturligt findes i vandet, men som sætter sig som aflejringer i vandrørene. Vandet er ikke sundhedsskadeligt. Problemet afhjælpes ved at lade vandet løbe i 5-15 minutter.

Vent venligst...