05-06-2018

Stadig problemer med vandmængden i Varde og opland

I starten af maj gik sandfiltrene i stykker og sendte filtersand ind i rørsystemet på vandværket i Varde. Fordi vandværket ikke kunne producere vand nok til alle vores kunder, bad vi om mådeholdenhed i vandforbruget.

Læs mere her

Vores kunder i Varde har sparet på vandet - tusind tak for det - men nu er hverdagen ved at melde sig igen. Derfor kommer her lige en gentagelse af vores opfordring: lad være med at bruge drikkevand unødigt.

Selvfølgelig må du bruge vand – og du skal huske at drikke rigeligt med vand i varmen – men vi ser gerne en sparsommelighed ved unødigt vandforbrug. Det er fx vanding af græsplænen, storvask af bilen og campingvognen eller lange bade (herunder også i badekar).

 

Unødigt vandforbrug kan være..

Tag brusebad i stedet for karbad.
Et karbad bruger nemt 200 liter vand, mens du kun bruger ca. 35 liter med et brusebad.

Lad være med at vande din græsplæne.
Den kan sagtens klare sig uden vanding.

Vand blomster med regnvand.
Saml regnvand fra taget i en regnvandstønde – så kan du bruge det til at vande med, i stedet for at bruge drikkevand til blomsterne. Husk et låg, så vandet ikke fordamper.

Brug en vandkande når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker – så bruger du kun 20 liter vand i stedet for 200.

Vask bilen med vand i en spand
Ved bilvask i indkørslen kan du nemt bruge 100 liter rent drikkevand til at vaske bilen med. Skal forruden vaskes for snavs, så hæld sæbevand i en spand og brug en børste i stedet for haveslangen. Her kan du med fordel også bruge regnvand, da der ikke er kalk i vandet.

Børnene må undvære soppebassinet
Du bruger hurtigt 100 liter vand på at fylde børnenes soppebassin. Det er hyggeligt for børnene, men må karakteriseres som unødigt vandforbrug.

Vandværket skal aflastes

For at vi kan komme i gang med at reparere vandværket, har vi brug for at få det aflastet. Det kører i øjeblikket på fuld kapacitet med skaden in mente, så vi kan ikke lukke ned og fejlfinde. Derfor arbejder vi på højtryk for at finde andre muligheder.

Vi får i øjeblikket ekstra hjælp af Klinting Vandværk, der pumper vand til Horne og Sig, mens Kvong Vandværk pumper vand til Varde. Mellem Forum og Alslev har vi lagt en 400 meter blå drikkevandsledning langs vejen, hvori vi sender vand fra Esbjerg Vandværk til Alslev.

Klinting Vandværk forsyner i forvejen vores kunder i Nr. Nebel og Lunde som tilfældet har været i mange år. Det er derfor også en hjælp for Klinting Vandværk hvis forbrugere i Nr. Nebel og Lunde sparer på vandet.

Hjælpen fra de andre vandværker betyder, vi kan opretholde normal drift i Varde til trods for kunderne bruger meget mere vand på de varme dage. Det er specielt de varme dage, der er en udfordring, da alle bruger mere vand – og specielt er der en forståelig stigning i vand til kreaturer i varmen. Vi skal derfor have fundet andre løsninger for at aflaste vandværket nok til, at vi kan lukke dele ned og finde fejlen.

Så igen: hjælp os ved at tænke på dit vandforbrug og spar, hvor du kan.

Del siden:
Vent venligst...