Selvbetjening

04-05-2016

En dykker i procestanken

På renseanlægget i Gørding sidder der i bunden af den fem meter dybe procestank en kontraventil, som skal forhindre grundvand i at trykke tanken op af jorden i tilfælde af tømning af tanken. Kontraventilen er imidlertid blevet utæt, så vand fra tanken løber ud i drænsystemet omkring tanken. Herfra pumpes det tilbage til procestanken, men det er naturligvis ikke en holdbar situation.

Procestanken er ikke et hyggeligt opholdssted
Procestanken indeholder kloakvand fra toiletter, brusere mv., hvor vi har fjernet alle større dele som fx toiletpapir, samt fedt og sand. Det er i procestanken vi renser vandet, inden det fortsætter i systemet for til sidst at ende i et nærliggende vandløb.

Besværligt at tømme 700.000 liter kloakvand ud
Det er imidlertid en omfattende operation at tømme tanken og ikke mindst at tilbageholde de 6 – 700 m3 spildevand, som renseanlægget på en almindelig tørvejrsdag modtager fra Gørding by. Vi kan jo dårligt bede alle i Gørding om at holde sig..

Der blev derfor i sidste uge taget kontakt til et dykkerfirma, der udfører har et slogan med, at de løser ”alle opgaver, som kan lade sig gøre på land – under vand”.

Vi bestilte en dykker
Tirsdag morgen mødte en dykkerleder og en erhvervsdykker op på Gørding Renseanlæg. Erhvervsdykkeren er en garvet dykker, men det var hans første tur i ”lortevand”, som han udtrykte det, og han var helt upåvirket over at skulle i gang. Dykkerlederen tog til gengæld det hele med knusende ro, idet han har løst mange opgaver på bl.a. renseanlæg rundt om i Danmark.

Sigtbarheden er nul i sådan noget kloakvand
Inden dykkeren skulle i vandet, skulle han sikres, så der ikke trængte vand ind i dragten. Hertil gik adskillige latex-handsker og ruller tape, inden dykkeren kunne hoppe i baljen.

 

 

Sigtbarheden i procestanken er lig nul, og det tog derfor lidt tid, før dykkeren fandt kontraventilen, der sidder næsten midt i tanken. Her kunne han hurtigt konstatere, et rør ved kontraklappen havde et hul. Der arbejdes nu på løsning så hullet kan stoppes med en ny kontraklap.

Nu har han jo erfaring
Efter hans første succesfulde dyk var han i øvrigt ganske lettet og måtte erkende, at det hverken var den manglende sigtbarhed eller selve jobbet på bunden af tanken, der var udfordringen – det var tanken om vandet indhold uden for dykkerhjelmen.

Nu da dukkeren har erfaringen, blev det også ham, der kom til at bore den nye kontraklap fast. Hullet er nu helt tætnet og dykkeren slipper for flere ture i denne omgang.

 

Link på dette link og se en lille videosekvens fra operationen.

 

Efterfølgende blev dykkeren spulet og vasket med sæbe.

 

Vent venligst...