Genbrugsspanden

Vi blander ikke dit affald

Det er en myte, at affaldet blandes. Miljøstyrelsen har lavet en lille film, der forklarer, hvordan kildesorteret affald holdes adskilt fra genbrugsspanden til nyt produkt. Forløbet i filmen er ikke meget anderledes end det, der sker for vores genbrugsspand. Den er todelt, og skraldebilen er todelt, så indholdet i de to rum holdes adskilt. Herefter sorteres affaldstyperne fra hinanden og sendes videre til virksomheder, der kan lave nye produkter.

 

Batterier og elektronik på låget

Kom af med dine batterier på en nem og miljørigtig måde.

Læg dine batterier og småt elektronik på affaldsbeholderens låg - så tager skraldemanden dine brugte batterier og udtjente elektronik med næste gang han tømmer din affaldsbeholder eller genbrugsspand.

Brug 4-liters klare poser – én til batterier og én til småt elektronik.

Knyt en knude og brug låget
Poserne lukkes med en knude og lægges på låget af affaldsbeholderen dagen inden eller samme dag, som affaldsbeholderen bliver tømt. 
Skraldemanden tager poserne med, når han alligevel tømmer affaldsbeholderen. For skraldemanden er det vigtigt, at posen er lukket med en knude, da batterierne og elektronikken ellers kan trille ud på jorden. 

Miljørigtig behandling
Når du afleverer småt elektronikaffald på låget af affaldsbeholderen, sørger vi for, at affaldet får den rigtige behandling. 

Hvad er småt elektronik?
Elektronik er ting, der bruger strøm enten fra stikkontakten, batterier eller anden strømkilde. Småt elektronik er elektronik, der kan være i en 4-liters pose.

Eksempler på småt elektronik kunne være cykellygter, lommelygter, mobiltelefoner, elektrisk legetøj, fotoapparater, fødselsdagskort med lyd, armbåndsure, elektriske tandbørster, diktafoner, Mp3-afspillere m.v. 

Sparepærer, LED-pærer og el-pærer er IKKE elektronik affald, men skal afleveres på genbrugspladsen eller supermiljøstationerne.

Manglende tømning

Det er vigtigt, at du kontakter os via Mit affald med det samme du konstaterer, at din spand ikke er tømt. På den måde kan vores renovatør hurtigst muligt rette op på fejlen.

Vær opmærksom på, at melder du ikke ind til os inden tre arbejdsdage, kan vi ikke længere registrere den som glemt. Herefter har du mulighed for at købe en ekstra tømning eller en skarnbasse til en ekstra sæk. På nogle af vores miljøstationer har du også mulighed for at aflevere restaffald.

Hvorfor er beholderen ikke tømt?
Hvis skraldemanden ikke har tømt din skraldespand eller genbrugsspand, og har afleveret en meddelelsesseddel enten på spanden eller i postkassen, har der været et problem med tømningen. Det kan for eksempel være, at skraldespanden har været overfyldt eller at en bil har holdt i vejen i indkørslen.

Hvis du har spørgsmål til sedlen, kan du ligeledes kontakte vores kundecenter.

Hvor rent skal affaldet være?

For at vi kan genanvende affaldstyperne, er det nødvendigt at de er rene, men hvor rent skal Nutella-glasset egentligt være inden det kommer i genbrugsspanden? Miljøstyrelsen har lavet en lille film om affaldstyper, genanvendelighed og renhed.

 

Hvordan placerer jeg min skraldespand

Når du skal placere din skraldespand og genbrugsspand, er der nogle forhold, som du skal tage hensyn til. Forholdene skal sikre et godt arbejdsmiljø for skraldemanden og øge holdbarheden for spanden.

Det er Arbejdstilsynet, der fastsætter reglerne for, hvordan adgangsforholdene skal være for skraldemanden, og det er dit ansvar som grundejer at overholde reglerne. Kan du ikke overholde kravene til adgangsforholdene, så skal spanden sættes frem til vejen inden kl. 6.00 på tømningsdagen. Du kan tilmelde dig vores huske-sms-service og få en sms dagen inden skraldemanden kommer forbi. Tilmeld dig her.

Du kan læse mere om reglerne for placering af skraldespanden i nedenstående vejledninger. Du kan også kontakte os, så vi kan få en snak om, hvordan du kan placere din skraldespand bedst muligt.
 

 Indtast den affaldstype, du ønsker at komme af med

Sorteringsvejledning til genbrugsspanden